Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić ocijenio je da će u Evropi izbiti rat ukoliko se Kosovo bude ujedinilo sa Albanijom. U intervjuu za internet izdanje magazina "Speigel Online", Nikolić je istovremeno rekao i da njegov "cilj nije svađa, već dijalog sa Evropskom unijom (EU)".
Na pitanje o čemu želi da razgovara sa EU, Nikolić je rekao da "ne može stalno da se odlučuje bez Srbije".
"Zašto nam niko za Kosovo nije ponudio kiparsko rješenje. Kipar je priznat kao zemlja, iako je sjever faktički nezavistan. Osjećam se kao da me je neko silovao. Sada EU želi da pošalje svoju misiju kao okupatore na Kosovo. Zašto se ni o tome ne razgovara sa nama? Možda bismo tu misiju i prihvatili na osnovu rezolucije 1244", rekao je vođa SRS-a.
Na opasku da Srbija svojom politikom zavlačenja glave u pijesak samo šteti Srbima na Kosovu i da bi on kao realista mogao da zna da Kosovo nikada niće biti dio Srbije, Nikolić je odgovorio neslaganjem.
"Ko to kaže? Mi ćemo vetom spriječiti prijem Kosova u skoro sve svjetske organizacije", najavio je Nikolić. Ali, ukoliko se Kosovo zbog te politike Beograda okrene opciji ujedinjenja sa Albanijom, upravo da bi moglo da uđe u međunarodne organizacije, Nikolić vjeruje da će izbiti rat.
"Možete da budete sigurni da će onda biti rata u Evropi. Ili vjerujete da će Bukurešt mirno da gleda kako i Mađari u Rumuniji nakon toga traže povezivanje sa Mađarskom. Ne mi, nego Evropa mora najzad da prizna realnost. Mnoge zemlje u Evropi i svijetu zbog tog presedana neće nikada priznati Kosovo", smatra Nikolić.
Istovremeno je naglasio da je njegova stranka "naravno za EU", uz ocjenu da tu nema razlike između SRS i Demokratske stranke.
"Gdje je razlika između našeg zahtjeva da EU mora da prihvati da je Kosovo dio Srbije i predsjednika Tadića koji je odmah nakon izbora rekao da nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Jasno je da bez tog priznanja nikada nećemo postati članica EU", naveo je Nikolić.
"Načelno želimo da budemo kapija ka Istoku i Zapadu. Pa Indija, Kina i Rusija su budućnost EU i ona im daje prednost kao ekonomskim partnerima. Zapadni investitori će vrlo brzo uvidjeti da mogu da vjeruju u moje garancije i da ulažu u Srbiju", rekao je Niklić.
Na pitanje kako može da obeća stabilnu vladu, kada u njoj treba da budu "socijalisti koji se na prodaju nude za što veću cijenu", Nikolić je rekao da se "Evropa još više blamirala".
"Socijalistima, koji su u predizbornoj kampanji obećavali nastavak Miloševićeve politike, ponuđeno je da uz pomoć Njemačke uđu u Socijalističku internacionalu ako uđu u koaliciju sa Tadićevom Demokratskom strankom (DS). Ja sam zabrinut zbog Tadićevih agresivnih izjava i strahujem da priprema građane na demonstracije, ako mi sastavimo vladu", rekao je Nikolić.
Zapitao je da li je to "ta stabilnost koju Zapad želi" i najavio da će "kada oni (SRS) dođu na vlast da se radi, a ne da se svađa